19/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 30/8/2004 13:48
Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων
health.in.gr

Μόναχο: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία σημαντικών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία για τουλάχιστον τρεις ώρες, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17 νεαρά υγιή άτομα τα οποία, σε πρώτη φάση τα μισά κλήθηκαν να καταναλώσουν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας και τα υπόλοιπα ψευδογλύκισμα σοκολάτας.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε υπέρηχο για να διαπιστωθεί αν επηρεαζόταν η λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία πιστεύεται ότι επηρεάζονται από την οξυγόνωση και θεωρούνται καθρέφτης της συνολικής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές άλλαξαν ομάδα, χωρίς οι επιστήμονες να γνωρίζουν ποιος κατανάλωνε τι.

Η διενέργεια υπερήχου στο άνω άκρο έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίστηκε με την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων της κύριας αρτηρίας. Συγκεκριμένα τα ενδοθηλιακά κύτταρα πέτυχαν τον έλεγχο της ακαμψίας των αιμοφόρων αγγείων βοηθώντας την έκκριση αρκετών ενεργών ουσιών που ρυθμίζουν την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζουν τον σχηματισμό θρόμβων.

«Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης σοκολάτας, βελτιώθηκε η ενδοθηλιακή λειτουργία, ενώ κατά την περίοδο κατανάλωσης του ψευδογλυκίσματος δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες αλλαγές», σημειώνεται στη μελέτη. Και υπογραμμίζεται ότι «τα θετικά αποτελέσματα διήρκεσαν για τουλάχιστον τρεις ώρες».

Οι επιστήμονες σπεύδουν ωστόσο να προειδοποιήσουν τους λάτρεις της σοκολάτας ότι αν και το συγκεκριμένο γλύκισμα είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την καταναλώνουν χωρίς μέτρο.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η φυσιολογική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή άλλα παράγωγα του κακάο μπορούν να συντελέσουν στο περιορισμό των καρδιαγγειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος», σημειώνουν.

Συστήνουν λοιπόν, την μετριοπαθή κατανάλωση σοκολάτας, καθώς τα περιττά κιλά είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Διαβάστε επίσης
Σχετικά άρθρα
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.