23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 1/7/2004 17:28
Το αντισυλληπτικό χάπι δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στην Ευρώπη
health.in.gr

Εδιμβούργο: Το αντισυλληπτικό χάπι παραμένει η πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που παρουσιάστηκε στο 8ο Συνέδριο Γυναικολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης στο Εδιμβούργο.

Μία στις τρεις γυναίκες μεταξύ 15 έως 49 ετών - συνολικά 22 εκατομμύρια γυναίκες - χρησιμοποιούν το χάπι για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Περισσότερες από 12.000 γυναίκες από την Ιταλία, Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και τη Γαλλία ρωτήθηκαν για τις επιλογές τους στην αντισύλληψη.

Η μελέτη διάρκειας ενός έτους, απέδειξε πως οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 20 - 29 ετών προτιμούν τη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού για αντισύλληψη. Περίπου όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένες από αυτή την αξιόπιστη μέθοδο (πάνω από 90%).

Από την οπτική γωνία της αναπαραγωγικής υγείας, είναι καθησυχαστικό πως η πλειοψηφία των γυναικών νεαρής ηλικίας βασίζονται στο χάπι, το οποίο παραμένει η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη αντισυλληπτική μέθοδος.

Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο όμως, όπως φάνηκε σε άλλες χώρες, ήταν, πως εκατομμύρια γυναικών στην Ευρώπη οι οποίες δεν επιθυμούν παιδί, υποεκτιμούν τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και συχνά δεν έχουν αρκετή ενημέρωση σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης.

Eπίσης, σύμφωνα με τον Δανό καθηγητή Σβέν Σκούμπι, που ηγήθηκε της μελέτης, το σημαντικότερο γεγονός στη μοντέρνα αντισύλληψη είναι η κυκλοφορία του νέου αντισυλληπτικού Yasmin, το οποίο εκτός από την εξαιρετική αντισυλληπτική προστασία προσφέρει και μια σειρά πρόσθετα οφέλη στις γυναίκες που το χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα τα οφέλη αυτά είναι ο άριστος έλεγχος του βάρους, η θετική επίδραση στην ακμή (ελάττωση της ακμής σε ποσοστό 62,5%), καθώς και η θετική δράση στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (πόνος περιόδου, βουλιμία, κατάθλιψη), που οφείλονται στη νέα ουσία που περιέχει το Yasmin, τη δροσπερινόνη.

«Eίναι πιθανό, επομένως, πως τα υψηλότερα ποσοστά συνέχισης τα οποία παρατηρούνται με το νέο χάπι τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αποδίδονται στο μοναδικό φαρμακολογικό του προφίλ και στα αντίστοιχα μη αντισυλληπτικά οφέλη του».

Συνεχίζοντας ο Δρ Σκούμπι την ανάλυση της μελέτης τόνισε ότι: «η αποδοχή του χαπιού είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ η χρήση των προφυλακτικών παραμένει η μέθοδος επιλογής στην Ιταλία και Ισπανία.

Η συνήθης ηλικία έναρξης λήψης του χαπιού είναι η ηλικία των 17 ετών στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και 18 ετών στη Γαλλία. Οι γυναίκες που μελετήθηκαν από τη Νότια Ευρώπη άρχιζαν τη λήψη του χαπιού λίγο αργότερα: οι Ισπανίδες στα 21 και οι Ιταλίδες στα 22.

Η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιούσε προφυλακτικά για τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές και αργότερα επέλεγαν τη χρήση του χαπιού.

Κατά μέσο όρο, η πλειοψηφία των γυναικών συνεχίζει το χάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ τα δύο τρίτα πάνω από την ηλικία των 40 έχουν πάρει το χάπι για περισσότερο από 10 χρόνια.

Ο αριθμός των γυναικών που δεν επιθυμεί παιδιά αλλά δεν χρησιμοποιούν καμία μέθοδο αντισύλληψης, ή χρησιμοποιούν κάποιες τελείως ανεπαρκείς μεθόδους όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, είναι πολύ υψηλός. Η μελέτη δείχνει πως 4.7 εκατομμύρια γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 15 και 49 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αφορά κυρίως γυναίκες γύρω στην ηλικία των 40 οι οποίες υποεκτιμούν την πιθανότητα της όψιμης μητρότητας και οι οποίες εμπιστεύονται αναξιόπιστες μεθόδους.

Μία στις τρεις έγκυες γυναίκες στην ομάδα ηλικίας 40-44, πραγματοποίησαν μία έκτρωση το 2003 στην Γερμανία, σε σύγκριση με μία στις δέκα γυναίκες στην ομάδα ηλικίας 30-34.

H έλλειψη πληροφόρησης φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Μόνο οι μισές γυναίκες δέχτηκαν από τον ιατρό τους πληροφόρηση σχετικά με εναλλακτικές επιλογές όπως είναι τα ορμονικά σπιράλ, τα ορμονικά εμφυτεύματα, ή τα σπιράλ χαλκού.

Διαβάστε επίσης
Σχετικά άρθρα
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.