18/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυμναστική υγεία

 

 Ασκήσεις Γυμναστικής 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

 Ασκήσεις για παθήσεις 

Ο φυσικοθεραπευτής προτείνει 

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική διαβίωση 

Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health


 
 • Τα βασικά όργανα στην γυμναστική με βάρη
 • Τα βασικά όργανα στην γυμναστική με βάρη


  Τα βασικά όργανα στην γυμναστική με βάρη

  Στο μπόντι μπίλντινγκ υπάρχει μία πολύ μεγάλη ποικιλία οργάνων. Εμείς, εδώ, θα σας παρουσιάσουμε ένα μικρό μέρος, τα βασικότερα θα μπορούσαμε να πούμε, που μπορεί ο καθένας να αποκτήσει και να τα βολέψει στο σπίτι του σε ένα σχετικά μικρό χώρο. Αυτά είναι:

  • η μπάρα
  • οι αλτήρες ή μπαράκια
  • τα βάρη ή δίσκοι ή πιάτα
  • ο πάγκος ο διπλός
  • ο πάγκος μέσης
  • οι ορθοστάτες
  • το μαξιλάρι δικέφαλων
  • το μονόζυγο πόρτας
  • το ρόλερ


  Μπάρα

  Μεταλλικός κυλινδρικός άξονας διαμέτρου 28mm. Συνήθως, διατίθεται στις ακόλουθες διαστάσεις: 1,20m, 1,40m, 1,60m, 1,80m. Η μπάρα έχει τέσσερις σφιγκτήρες (δύο εσωτερικούς και δύο εξωτερικούς).


  Οι εσωτερικοί είναι σταθερά βιδωμένοι επάνω στην μπάρα, ενώ οι εξωτερικοί μετακινούνται και σταθεροποιούνται εκεί που χρειάζεται, ανάλογα με τον αριθμό των δίσκων που βρίσκονται στην μπάρα. Ανάμεσα σε έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό σφιγκτήρα τοποθετούνται οι μεταλλικοί δίσκοι (βάρη).


  Τα μικρά μεγέθη της μπάρας (1 ,20m και 1 ,40m) είναι συνήθως για ασκήσεις χεριών, ενώ τα μεγάλα μεγέθη (1 ,60m και 1 ,80m) καλύπτουν όλο τον κύκλο των ασκήσεων με μπάρα.


  Αλτήρας ή Μπαράκι

  Μεταλλικός κυλινδρικός άξονας, μήκους 34cm και διαμέτρου 28mm. Στη μέση υπάρχει μία πρόσθετη κυλινδρική λαβή, η οποία, κατά την άσκηση, περιστρέφεται στον άξονα. Στα χείλη της λαβής ακουμπούν οι μεταλλικοί δίσκοι (βάρη), ενώ από την άλλη πλευρά των βαρών υπάρχουν δύο σφιγκτήρες (ένας από κάθε πλευρά) που συγκρατούν τα βάρη. Ο αλτήρας χρησιμοποιείται με το ένα χέρι. Υπάρχουν όμως ορισμένες ασκήσεις στις οποίες χρησιμοποιείται και με τα δύο χέρια συγχρόνως.

  Βάρη


  Μεταλλικοί δίσκοι (από μαντέμι ή σίδερο) που έχουν στο κέντρο μία τρύπα διαμέτρου περίπου 29mm, για να περνά από μέσα η μπάρα ή το μπαράκι. Οι δίσκοι αυτοί, υπάρχουν συνήθως σε μεγέθη: 1/2kg , 1 1/4kg, 2 1/2kg , 5kg, 10kg , 20kg.

  Πάγκος Διπλός


  Αποτελείται από ένα μεταλλικό σκελετό και ένα ξύλινο επίπεδο με επένδυση αφρολέξ και ταπετσαρίας. Σε απόσταση 30 εκατοστών από τη μία άκρη, το επίπεδο είναι σπαστό, ώστε με τη βοήθεια του σχετικού μηχανισμού που υπάρχει από κάτω να μπορεί να πάρει διάφορες κλίσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης η οποία εκτελείται. Ο διπλός πάγκος χρησιμοποιείται κυρίως για τις ασκήσεις των θωρακικών και, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς αυτόν, δεν γυμνάζεται το στήθος. Επίσης, βοηθά σε όλες σχεδόν τις ασκήσεις που αφορούν στα μέρη του σώματος από τη μέση και επάνω. Η ονομασία "διπλός" οφείλεται στο ότι χρησιμοποιείται ως οριζόντιο και ως επικλινές επίπεδο.

  Πάγκος Μέσης


  Είναι ένα επίπεδο που αποτελείται από ένα μεταλλικό πλαίσιο επάνω στο οποίο είναι σταθεροποιημένη μία ξύλινη επιφάνεια με επένδυση αφρολέξ και ταπετσαρίας. Στο ένα άκρο υπάρχει ένας σταθερός ιμάντας που ξεκινά από τη μία πλευρά και καταλήγει στην άλλη (στον ιμάντα αυτό στερεώνονται τα πόδια ). Επιπλέον, στην ίδια άκρη υπάρχουν προσαρμοσμένοι κάθετα στο μεταλλικό πλαίσιο δύο μεταλλικοί κύλινδροι ύψους 6 εκατοστών, μέσα στους οποίους μπορεί να κινείται ένας επίσης μεταλλικός σωλήνας σε σχήμα Π. Ο σωλήνας αυτός έχει τρύπες σε κάθε δέκα εκατοστά, στις οποίες, αν τοποθετήσουμε δύο πίρους, μπορούμε να δώσουμε στον πάγκο την κλίση που θέλουμε.


  Ο πάγκος αυτός είναι το τελειότερο όργανο για την εξάσκηση των κοιλιακών μυών και γενικά της μέσης.

  Ορθοστάτες


  Αποτελούνται από δύο ανεξάρτητες μεταλλικές βάσεις που έχουν στο κέντρο από έναν κάθετο σωλήνα. Μέσα σε αυτόν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει ένας δεύτερος, το επάνω μέρος του οποίου καταλήγει σε μία διχάλα. Ο σωλήνας που μετακινείται, έχει τρύπες σε κάθε δέκα εκατοστά. Με τη βοήθεια ενός πίρου σταθεροποιείται στο επιθυμητό ύψος. Το χαμηλότερο σημείο που μπορεί να βρεθεί η διxάλα είναι τα 81 εκατοστά και το ψηλότερο τα 140 εκατοστά. Μέσα στις διχάλες τοποθετείται η μπάρα. Οι ορθοστάτες χρησιμοποιούνται για να αποφεύγουμε τη χωρίς λόγο κόπωση των μυών και κατά συνέπεια να πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή εκτέλεση των ασκήσεων. Η χαμηλή θέση των διχάλων είναι για τις ασκήσεις στον οριζόντιο πάγκο, ενώ όσο ανεβαίνουμε είναι για τα κεκλιμένα επίπεδα. Η ψηλή θέση βοηθά στις ασκήσεις των ποδιών.

  Μονόζυγο Πόρτας


  Αποτελείται από δύο μεταλλικούς σωλήνες, διαφορετικής διαμέτρου, που ο ένας περνά μέσα στον άλλο. Με τη βοήθεια ενός εσωτερικού μηχανισμού (βίδα) μπορούν να αυξομειώσουν το μήκος που δίνουν και οι δύο μαζί.
  Στις εξωτερικές άκρες τους, έχουν προσαρμοζόμενο από ένα "πατάκι", το οποίο στο εσωτερικό του έχει έναν ελαστικό δακτύλιο.
  Οι δακτύλιοι αυτοί έρχονται σε επαφή με τα κουφώματα μιας πόρτας ή των τοίχων ενός διαδρόμου, όπου ξεβιδώνοντας τους δύο σωλήνες φρακάρουν τόσο, ώστε να μπορούν να κρατήσουν το βάρος μας. Το μονόζυγο πόρτας χρησιμοποιείται, κυρίως, σε ασκήσεις για τους ώμους, την πλάτη και τη μέση.

  Μαξιλάρι Δικεφάλων


  Είναι συμπληρωματικό εξάρτημα του διπλού πάγκου. Αποτελείται από ένα ξύλινο επίπεδο διαστάσεων 55x35 εκατοστών.


  Από τη μία επιφάνεια έχει επένδυση αφρολέξ και ταπετσαρίας και από την άλλη μόνο ταπετσαρίας, στην οποία είναι σταθεροποιημένος και ένας ιμάντας σε σχήμα Τ. Ο ιμάντας αυτός χρησιμεύει στην τοποθέτηση του "μαξιλαριού", επάνω στο κεκλιμένο επίπεδο του διπλού πάγκου.


  Το μαξιλάρι δικέφαλων χρησιμοποιείται σε ορισμένες ασκήσεις δικέφαλων και τους βοηθά, ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ρόλερ
  Αποτελείται από ένα κυλινδρικό ξύλο μήκους 30 εκατοστών και διαμέτρου 5 εκατοστών περίπου.

  Στη μέση έχει μία τρύπα από την οποία περνά και δένεται ένα σχοινί μήκους 1 ,5 μέτρων καταλήγοντας στην άλλη άκρη σε ένα γαντζάκι. Στο σημείο αυτό του γάντζου, δένονται βάρη. Το ρόλερ χρησιμοποιείται στις ασκήσεις για το δυνάμωμα των αντιβραχιόνων, καρπών και παλαμών.
   
   
   Μετρήστε την υγεία σας
   Υγιεινές προτάσεις
  Η συμβουλή μας για σήμερα
   Πείτε μου γιατρέ μου
  Οι ειδικοί απαντούν
   Ιατρικό αλφάβητο

  Λεξικό ιατρικών όρων
  για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων  In Health Επικοινωνία :
  Πείτε μας τη γνώμη σας